Logo finehouse

ZE   ZAMILOVANÉHO   HÁJKU

Rodinný dům u LESA

Kliknutím na náhled se Vám zobrazí detail fotografie.

n-dum-v-hajku-3.jpg, 8 kB
n-dum-v-hajku-2.jpg, 8 kB
n-dum-v-hajku-1.jpg, 8 kB
n-dum-v-hajku-4.jpg, 8 kB
n-dum-v-hajku-6.jpg, 8 kB
n-dum-v-hajku-5.jpg, 8 kB

Projekt:
pro stavební povolení - srpen 2005
prováděcí - říjen 2005
realizace - listopad 2005 – …

Rodinný dům má zvláštní polohu – je několik minut chůze od městské části nedaleko centra města, ale přitom je na hranici lesa.

Rodinný dům vznikal asi ve třech etapách - jádro rodinného domu se sedlovou střechou a ploché dostavby ve svahu obtáčející hlavní hmotu domu - a tento princip zůstane zachován.
Jádrem rodinného domu zůstává přízemí, nově propojené v jeden obytný prostor. Podkroví jádra a přístavba s travnatou střechou jsou určeny pro ložnice. Původní velká místnost přístavby přízemí bude použita na náš architektonický atelier – jste vítáni!

Rodinný dům je od cesty odsazen původní kamennou opěrnou stěnou, v níž je garáž a vstup do domu. Tím je srovnán terén okolo přízemí rodinného domu, a tak jádro domu může být přímo propojeno s venkovním obytným prostorem na západ od rodinného domu, i s využitím návaznosti na vinný sklep.
Z podkroví, do kterého je možnost přístupu ze svahu po terénu, je možnost přímého vstupu na terasu nad atelierem, která má ale komornější východní atmosféru.

Záměrem je vytvořit dům respektující původní charakter rodinného domu, ale s moderními nadčasovými detaily, s co největším použitím přírodních materiálů zejména v interiéru a s co nejnižšími energetickými nároky. Rodinný dům má pouze přípojku elektřiny a tak je využití alternativních zdrojů energie nutností a impulzem pro další praktické hledání ekonomických cest využití energie.