Logo finehouse

ZE   ZAMILOVANÉHO   HÁJKU

STATEK

Kliknutím na náhled se Vám zobrazí detail fotografie.

n-statek-3.jpg, 7 kB
n-statek-1.jpg, 8 kB
n-statek-2.jpg, 8 kB
n-statek-4.jpg, 10 kB
n-statek-5.jpg, 10 kB
n-statek-6.jpg, 7 kB
n-statek-7.jpg, 9 kB

Projekt:
pro stavební povolení - duben 2003
změna projektu - červen 2004
realizace - červen 2003 – …

Původní zemědělská usedlost se nachází na okraji malé vesnice, s několika stálými obyvateli.

Dům se třemi křídly obestavujícími dvůr a s vjezdem s klenutou bránou je dostatečně velký pro rodinu se spoustou zájmů a aktivit.

Jádrem domu je obývací pokoj otevřený až do krovu, propojený schodištěm s otevřeným prostorem jižního křídla podkroví. Obývací pokoj je propojený s kuchyní a navazuje prostor domácích prací / sklad kuchyně.
Západní původně hospodářské křídlo je nově určeno pro ložnice - v přízemí pro prarodiče a v podkroví pro rodiče a děti. Na konci křídla je dvoupodlažní prostor pro aktivity ženy, která miluje tvořivou práci od grafiky, přes textil až po keramiku a provozuje i své vlastní kurzy.
Muž má své soukromé místo v jižním křídle, kde stojí dílna a sklady milionu svých aktivit od potápění až po včely a koně.
Celé severní křídlo je určeno pro přátele, kteří jsou pravidelnými návštěvníky.

Dům má svou původní krásu, kterou jsme se snažili v maximální míře zachovat – původní zdi, trámy, vnitřní dveře. Ale nové prvky jsou koncipovány moderně - jsou to zejména vikýře, nové stěny, dveře a okna. Nechtěli jsme jsme předstírat, že nové je staré, ale vedle nových detailů podtrhnout krásu původních detailů.

Noví obyvatelé vesnice s citem dotvářejí detaily svého domu i okolí a jsou i impulsem pro rozvoj celé vesnice.